Дори хората, които изобщо не се интересуват от риболов, знаят кои са основните рибарски принадлежности – въдицата и макарата. Към тях следва да се добавят допълнителни компоненти, за да може да започне самия процес на лова. Кои са тези компоненти и на какъв принцип следва да се избират, на тези въпроси ще обърнем внимание в следващите редове.

Влакното – детайл, без който и най-добрата въдица е безполезна

Влакното е дребен, но изключително важен детайл на риболовното оборудване. То е сред най-евтините рибарски принадлежности, затова рибарите често купуват различни варианти, за да са подготвени за всички условия на риболов и за всички видове риба. Когато купуват влакно, новаците в риболова следва да отчетат три основни характеристики на риболовните влакна:

  • Тип: Има три основни вида влакна: монофилни, флуорокарбон и плетени. Монофилните влакна са еластични, особено леко плъзгащи се и гладки, но те не са много подходящи за джигинг. На монофилни влакна могат да се ловят и по-големи риби. Поради ниската им цена, те често се препоръчват на начинаещи. Междувременно флуорокарбоновите влакна се използват и като водачи за спининг и при риболов на костур и уклей. Те могат да послужат и като основна линия, когато се използва мултипликаторна макара. Флуорокарбоновите корди изненадват с дълъг експлоатационен живот и устойчивост на слънце и вода. За спининг често се избират плетени влакна: те са много издръжливи и не се разтягат, така че стръвта се задържа дори при наличието на различни препятствия;
  • Капацитет: Всяка корда може да издържи риби с определено тегло. Този параметър винаги е посочен в описанието на продуктите, така че просто трябва да знаете какъв вид риба ще ловите;
  • Цвят: В идеалния случай рибата не трябва да вижда линията, затова е разумно да се отдава предпочитание на размити или дори прозрачни цветове.

В магазините за рибарски принадлежности ще ви предложат и трите вида риболовни влакна, както и разнообразие от продукти на различни марки. Не забравяйте да обърнете внимание на основните характеристики, които посочихме, без значение дали купувате на място или онлайн.

Кукичките – как се избират?

Изборът на куките се определя от това какъв вид риболов ще практикувате и каква риба ще ловите. Например за малка бяла риба са подходящи куки с по-дълъг ствол, размер 14-18. За по-големи екземпляри са нужни куки с късо стебло и по-голям връх, маркирани с размер 10-16.

Струва си да се вземе предвид и материалът. Телените куки са най-простите и евтини, но трябва да се сменят доста често. Ако куките съдържат ванадий, можете да сте сигурни, че те ще бъдат надеждни, качествени, здрави и леки. Волфрамовите куки също се представят добре: те са по-малки, проникват по-добре във водата, по-лесно се замятат и контролират.

Не забравяйте за стръвта

Не е тайна, че успехът на риболова зависи и от избраната стръв. Днес стръвта е представена от няколко вида: естествена, гумена, воблери. Естествената стръв е част от ежедневната диета на рибите – с миризмата и вкуса си тя стимулира апетита им. Червеите и ларвите на мухите са подходящи за повечето видове риби.

Гумената стръв е чудесна за лов на големи, хищни и пъргави животни, тъй като движенията ѝ са много подобни на лесна плячка. Воблерите са един от най-популярните видове примамки и могат да се разделят на подвидове. За речен риболов най-подходящи са продуктите с тежки езичета, а за водоеми и езера често се избират по-нежни примамки.