Далеч в миналото годежните сребърни пръстени са били много по-популярни от златните. На белия метал се приписвали лечебни и магически свойства, а студеният му блясък се смятал за еталон. Но през XVIII век, с началото на златната треска, търсенето на сребърни бижута започва да намалява. Златото излиза на преден план и става символ на богатство и престиж.

Както знаем, модата се развива циклично и старите тенденции рано или късно се завръщат, но вече в модифициран вариант. Днес сребърните годежни пръстени се завръщат и за това има не малко причини.

Какво казват тези, които избират среброто пред златото?

Основният аргумент е, че среброто е по-евтино от златото. То е чудесен избор за млади двойки, които искат да узаконят връзката си, но не могат да си позволят големите разходи. Сребърните пръстени струват по-малко от златните или платинените. В същото време цената може да бъде повлияна не само от стойността на метала, но и от други фактори: наличие на скъпоценни камъни, сложност на производството, престижа на марката.

Сребърните брачни халки често имат необичаен дизайн. Този метал има привлекателен блясък и красив цвят, а с течение на времето върху повърхността му се образува патина, която също носи своя чар. Среброто дава възможност за умишлено потъмняване, родиране, текстуриране: това е огромно пространство за експериментиране с дизайна.

Сребърните пръстени са по-малко склонни да предизвикат алергична реакция. Стърлинговото сребро съдържа 92,5% от благородния метал, докато най-популярното злато проба 585 съдържа само 58,5%. Останалата част е заета от примеси, които увеличават риска от раздразнение на кожата. Среброто е популярен метал за изработка на ежедневни бижута. Ако предпочитате сребърни обеци, верижки, гривни, логично е да ги съчетаете с пръстен от същия материал.

По-практичен избор ли е среброто?

Това е спорен въпрос. Среброто е благороден метал: устойчив на корозия, дълговечен и износоустойчив. За да се увеличи здравината на материала, той е легиран с мед. И все пак среброто отстъпва по издръжливост на бялото злато и платината. По-лесно се надрасква и понякога се огъва и деформира.

При ежедневно носене повърхността на метала ще се покрие с миниатюрни драскотини, което ще повлияе на външния вид на пръстена. Ако обичате ръчно изработените бижута, сребърните сватбени халки не са вашият избор. Има още един момент: с течение на времето среброто може да потъмнее. То влиза в реакция със соли на сярната киселина, които присъстват в малки количества в човешката пот.

Ако върху бижуто няма защитно покритие, този ефект ще бъде особено забележим. Някои хора обичат да наблюдават как външният вид на сребърните накити се променя с времето. Тъмната патина и мрежата от драскотини по повърхността разказват своята „история“ за живота на изделието: те го трансформират по същия начин, по който възрастта променя лицето на любимия човек човек. Но ако искате пръстенът да остане такъв, какъвто е бил в деня, в който сте го купили, той трябва да се почиства и полира редовно.

Дизайнът на сребърните брачни халки е разнообразен. Те могат да приличат на лаконична лента от светлосив метал, украсена с гравирани имена, или сложно произведение на изкуството. Годежните пръстени са отлично представени в магазините за бижута, но ако имате нужда от изключителен, уникален дизайн, те могат да бъдат направени по поръчка.