Не сменихте летните гуми със зимни. Какво се случи след това? Сега ще ви разкажем какви са възможните сценарии от този компромис с вашия автомобил. Всички летни гуми са предназначени за използване в горещи и влажни условия и тогава се справят най-добре заради спецификата на самия материал, от който са направени. Зимните гуми са предназначени за използване в студени условия при температури под 7 градуса по Целзий и могат да се справят най-добре при студ, сняг и лед. Така че, ако смените зимните гуми обратно с летни, може да поднесе колата ви, да спукате гума или да катастрофирате.

Какво се случва когато карате с летни гуми през зимата?

Разликата между летните и зимните гуми е голяма, а често се пренебрегва, но може да бъде толкова важна, колкото и разликата между автомобил със задвижване на четирите колела и обикновен автомобил. Разликата между летните и зимните гуми се неглижира от повечето хора, но тя може да бъде толкова съществена, че да доведе до фатални последствия, ако не се спазват правилата. В повечето държави по света се използват летни гуми за всякакви метеорологични условия и зимни гуми за сняг, лед и студ. Зимните гуми може да са монтирани както на стоманени, така и на алуминиеви джанти и са проектирани да се справят по-добре с по-високите нива на сцепление, които трябва да имат върху сняг и лед. Материалът, от който са направени летните гуми губи качествата си, гумата вече не е със същата еластичност и сцеплението намалява драстично когато се използват при температури под 7 градуса по Целзий.

Има ли значение при зимни условия с какви джанти е колата ви?

Би трябвало всички шофьори да са наясно, че поведението на автомобила при различните условия зависи най-вече от това с какви гуми и джанти е колата ви. Джантите не са маловажен фактор, особено в зимни условие където е препоръчително да карате със зимни гуми монтирани на стоманени джанти, тъй като те са по-трудно деформируеми и по-тежки. Това ги прави по-стабилни на пътя в сравнение с алуминиевите джанти, които са много по-леки и много по-лесно се деформират, ако попаднете в дупка, ударите в тротоар или се случи друг инцидент. Освен това стоманените джанти са по-евтини от алуминиевите джанти, които могат да бъдат по-податливи на деформации. Различните видове джанти също така улесняват или затрудняват демонтирането на самата джанта от гумата за поддръжка или ремонт.

Може ли да карате с летни или зимни гуми през цялата година?

Това е много често задаван въпрос и да, разбира се, че можете, но какви ще са последствията. Ако карате през цялото време само с летни гуми, те ще се съсипят и още на следващата година ще трябва да си купите нови, тъй като не са произведени да се справят със зимни условия и ниски температури. Поведението на колата ви ще е непредвидимо и няма да се чувствате сигурни на пътя. Същото ще се случи и ако карате със зимни гуми през цялото време като не е чак толкова рисковано, но със сигурност ще се амортизират много бързо и ще имате нужда от нови зимни гуми съвсем скоро.

В заключение е нужно да кажем, че ако шофирате автомобил, трябва да знаете, че летните и зимните гуми са два различни вида гуми от различен материал и с различни характеристики. Те имат различно предназначение и функции. Летните гуми са предназначени за работа в горещо време и тогава се справят най-добре, докато зимните гуми са предназначени за работа в студено време.