Заинтригувани сте от от Ford Mustang Shelby GT500, но ви тревожи това, че няма багажник? Не се страхувайте: от Shelby American са се постарали изключително много, за да ви дадат превозното средство, което винаги сте желали.


Това е моделът за 2020 Shelby F-150 Super Snake Sport, който притежава повече конски сили и от най-мощния модел на Mustang.

© Motor Trend Staff

Под капака

Базиран на модела с по-къс багажник F-150, Super Snake Sport получава цялостна външна промяна от Shelby American. Под капака откриваме петлитровия V – образен осемцилиндров двигател, захранван от мощен компресор, ползващ отвод от фини карбонови нишки и странично разположени изходи. Всичко това води до резултат от страховитите 770 конски сили – с 10 „кончета“ повече от Mustang GT500.

Резултатът – от 0 до 60 км/ч за период от 3,45 секунди и от 0 до 100 км/ч за само 8,3 секунди. Тези стойности са приблизителни на онези, които от Ford определят за ускорителни стойности за своя Mustang GT500.

Ако този двигател ви се вижда прекалено бърз, има и също вариант от 385 конски сили – тази версия на автомобила не е оборудвана с компресора на F-150 Super Snake Sport, което следва да направи ускорението не чак толкова внезапно и „прилепящо те към седалката“.

Есктериор и функционалност

Независимо от двигателя, моделът F-150 Super Snake Sport е оборудван с многобройни скоростни подобрения. Управлението на автомобила дава усещането за здрав и стабилен контакт с пътната настилка – за това спомага регулируемото окачване, което се състои от подобрени предни спирачки и специализирани амортисьорни скоби. Този нисък външен вид се дължи и на поръчковата предна броня с мрежести решетки и въздушно-вентилирания капак. Комплектът от 22-инчови колела идва със специална гума с високи експлоатационни качества и включва подобрени спирачки: шест-бутални спирачни апарати отпред и дискове с прорезни отвори във всеки от четирите ъгъла.

Shelby не е Shelby, ако няма така известните ленти, и моделът F-150 Super Snake Sport е оборудван и с тях. Добре познатите ленти се простират по цялата дължина на превозното средство – от предната броня до задната част, а тънките диагонални ивици подчертават предните калници. По-нататъшно потвърждение, че говорим за Shelby, получаваме и от лепенките по вратите и страничните панели, както и от отличителната значка-кобра на решетката. Вратите с гордост носят надписа “Shelby”.

Интериор

Отвътре, седалките са тапицирани с кожа и алкантара. Също така са декорирани с контрастни шевове и емблема на Super Snake Sport. Специфичните за Shelby елементи и съзтезателни педали допринасят за съзтезателното усещане, въпреки че карбоновите акценти са сякаш не на място. Олекотяването откъм тегло не би следвало да е приоритет за автомобил с такава подемна мощ.

Колко струва?

Само 250 бройки ще бъдат произведени от 2020 Shelby F-150 Super Snake Sport с начална цена от $86,085 за версията без карбонов компресор. Ако се спирате на суперчардж-модела, цените достигат до $93,385. Това е доста над стартовата цена за Mustang Shelby GT500 от $73,995, но ако добавим и характерните за него карбонови разработки, цената достига до сходните $92,495.

racing track

Във всеки случай е добре да знаем, че съществуват много мощни претенденти за първите места, заемани от иконичните автомобили на Ford. С радост бихме наблюдавали единоборството между Shelby F-150 Super Snake Sport и Mustang Shelby GT500 на пистата.