С дебнещите зад ъгъла настинки и грипни състояния, най-малкото, което можем да направим, е да се погрижим за себе си и организма си така, че да направим всичко възможно да не се разболеем.


Да, никой не иска да стане жертва на някоя коварна и неприятна простуда. Но какво да направим, за да ограничим максимално шанса да се разболеем?

viruses

Подготвихме за вас няколко идеи, които гарантирано ще ви помогнат.

Яжте силна храна

Качествената, богата на витамини и минерали храна, е средство, чрез което да укрепите организма си и да подсилите имунната му система. Всъщност в нея се крие разковничето за успешната превенция – колкото имунитетът ви е по-силен и устойчив, толкова по-лесно ще отблъснете вирусите и няма да рискувате да ви повалят. Как се подсилва имунна система? Един от естествените начини, ако не искате да прибягвате до лекарствени продукти, е да разчитате на силна и качествена храна. Прекрасна работа вършат ядките, прополиса, плодовете и зеленчуците, особено чесънът, който е всеизвестен с противовъзпалителните си и укрепващи свойства. Наблягайте също на киселото мляко, месото, както и на прясно изцедените цитрусови сокове, така богати на жизненонеобходимия витамин Ц.

cup of tea

Движете се повече

Повишавайте тонуса на организма си, като спортувате активно или, ако нямате време и особено желание да се занимавате задълбочено със спорт, то тогава се старайте да се движите максимално повече. Движението се отразява изключително ползотворно на тялото и го укрепва по естествен начин. Независимо дали ще се спрете на кратък крос в края на работния ден, или ще оползотворите времето си с продължителна разпускаща разходка – със сигурност ще забележите разлика в това как се чувствате и ще направите така, че тялото ви да укрепне и да не е твърде податливо на настинки, грипове и вируси.

Давайте си необходимото количество сън

Всеизвестно е, че малкото и недостатъчен сън би могъл сериозно да понижи защитните сили на организма ви и лесно да попаднете в коварните лапи на простудата. Физически изтощеното тяло е много по-предразположено към това да се разболее, особено в сеозона, когато гриповете и настинките са ежедневие, затова си набавяйте така необходимите достатъчно часове, за да се чувствате здрави и тялото ви наистина да е в състояние да отблъсква болестите.