Възрастните мъже – тези на 70-те и 80-те години – с по-високи нива на тестостерон, включително тези, които използват хормонозаместителна терапия, са изложени на повишен риск от рак на простатата, според нови изследователи.

Констатациите от най-голямото проучване за стареене в Австралия, изследването на здравето на мъжете (HIMS), публикувано в рецензираното списание Biomarkers and Cancer Prevention, подкрепят тази хипотеза.

Водещ автор на Центъра за здраве и стареене в Университета на Западна Австралия, д-р Зое Хайд, каза, че макар и по-високите нива на тестостерон да не причинят рак, те могат да направят съществуващия рак по-бърз.

Д-р Хайд обаче предупреди, че това не доказва причинно-следствена връзка.

  • „Трябва да направим мащабни дългосрочни опити за терапия с тестостерон, за да видим дали този риск се отнася за мъжете, приемащи тестостерон“.

Проучването е навременно, тъй като употребата на тестостеронова терапия се увеличава и ракът на простатата е много често срещан в напреднала възраст, каза д-р Хайд.

  • Ниският тестостерон при възрастни мъже може да доведе до загуба на мускулна маса, намалена сексуална функция, умора, промени в настроението, депресия и нарушено познание.

Хормонозаместителната терапия може да изглежда като най-добрият начин за облекчаване на симптомите, но сега учените смятат, че това лечение се нуждае от повече изследвания, за да се определи дали действително работи за пациентите.

Те казват, че нараства вероятността високите нива на тестостерон да увеличат рака на простатата. Ракът, който би останал незабелязан и никога не би причинил проблеми, вече може да повлияе на здравето.

  • „Въпреки че някои мъже могат да се възползват от терапията с тестостерон, ние все още не разбираме напълно ползите и рисковете от лечението“, каза д-р Хайд. „Мъжете, които в момента използват екзогенен тестостерон като станозолол, не трябва да спират да го правят, но в светлината на последните ни данни, здравето на простатата трябва да бъде внимателно наблюдавано по време на лечението.“

Това проучване е част от проучването за здравето на мъжете, което проследява група мъже, живеещи в Пърт, Западна Австралия от 1996 г., и е най-голямото проучване на застаряващите мъже в Австралия.

Проучването включва хора, живеещи в общността през 70-те и 80-те години, но изключва тези, които получават хормонална терапия или мъже с рак на простатата.