В забързаното ежедневие, когато всички сме обградени от работни графици и крайни срокове, страдаме от липсата на достатъчно свободно време и възможност да си отделим така необходимото внимание.  


Често срещана грешка е съвсем несъзнателно да пропиляваме и малко наличните свободни минути. Известен факт е, че най-качествената отмора се постига именно чрез занимания, които ни разтоварват психически и физически, а не такива, в които часовете се изнизват неусетно без особена продуктивност.

Споделяме с вас няколко идеи за добро прекарване на свободното време, които ще отпуснат тялото ви и ще обогатят съзнанието ви.

Четенето през свободното време е храна за мозъка

Романи, есета, новели, периодика, научни трудове – възможностите на избор при четивата са толкова разнообразни, че ще се намери по нещо дори и за онези, които не са страстни почитатели на литературата. Ползите от четенето са неизброими – освен, че художествените текстове съумяват да ви потопят в един фантастичен свят и да развият въображението ви, то научните текстове пък разширяват културата и познанията ви.

Ако сте любители на книжните носители, винаги можете да отскочите до близките книжарница или библиотека, за да се сдобиете с ново четиво за почивните дни. Така ще раздвижите и тялото си и ще го освободите от напрежението на дългите часове стоене в офиса. За технологичноориентираните от вас прекрасна алтернатива са електронните четци, които спестяват носенето на тежки книги в чантата.

Йога – упражнения и медитация за уикенда

yoga meditation

Знаете, че йогата е съчетание от упражнения за разтягане и пластичност и медитативни техники.

Ако се чувствате напрегнати, трудно се концентрирате, измъчват ви болежки и често се схващате – то тогава йогата е правилното решение за вас. През свободното си време може да я практикувате вкъщи – необходими са ви само постелка, релаксираща музика и уединение. Идеята на този спорт се състои именно в това – чрез физически упражнения да балансирате собствената си енергия и да я канализирате в правилната посока.

Съществуват и множество йога-центрове, в които бихте могли да практикувате това занимание, а и това ще ви даде възможност да създадете контакти с други хора, които споделят вашите нужди и интереси.

Езда – спорт за тялото и душата

Нещо истински интересно и динамично – конната езда е специално преживяване, което, освен, че ще ви даде шанс да сте сред природата, ще ви позволи и да се докоснете до общуването с животни.

Конните бази разполагат с интруктори, които ще ви обърнат детайлно внимание, ще ви запознаят с основните положения и ще ви запознаят с въвеждащите стъпки в този спорт. Динамиката на конната езда е особено препоръчвана на онези от вас, които имат нужда от психическа почивка и да се откъснат от работното ежедневие. Препоръчвана е и от лекарите с рехабилитационна цел – ефектите от нея при такива ситуации са доказани.

Уикенд в планината

weekend picnic

Прекрасна алтернатива за почивните дни е разходка извън рамките на града. Около всяко населено място съществуват безброй интересни места, до които да се разходите за ден или два със семейството. Планината предполага чист въздух, възможност за практикуване на зимни спортове, а защо не и пикник насред гората?

Възползвайте се от свободното време, с което разполагате, и се опитайте да го оползотворите максимално – не го пилейте в това да не правите нищо продуктивно. Излезте навън и раздвижете тялото и душата.