В днешно време сякаш настана истински фурор около темата за личностното израстване и развитие.


Сега, повече от всякога, всеки обръща поглед към собствените си идентичност и същност и се старае да усъвършенства себе си непрестанно. Това, разбира се, е изключително положителен и ползотворен процес, който ни позволява да се вгледаме в себе си и да се подобрим.

Процесът по личностно развитие неминуемо включва в себе си задълбочен анализ по отношение както не предимствата, така и на недостатъците на нашия характер. И затова се смята, че първата стъпка към усъвършенстването, е способността на индивида да признае пред самия себе си къде греши и с какво се справя добре.

Днес ви предлагаме няколко начина, чрез които бихте могли да направите пътя към себе си по-приятен и полезен. Как да усъвършенствате себе си?

Приемете недостатъците си

Вгледайте се в начина, по който близките ви реагират на вашите думи и действия. Често се случва твърде много да се концентрираме върху себе си и да пропуснем да си направим справка за това как изглеждаме в очите на околните. Най-лесният начин е да попитаме за честна обратна връзка – поговорете със свой близък, за който сте сигурни, че ще бъде откровен с вас и който ви е виждал във всякакви състояние. Помолете този човек ясно да ви каже какви, според него, са недостатъците ви. Повторете същото и с други хора от близкия ви кръг. Ако нещо се повтаря в разказите на няколко човека, то със сигурност трябва да обърнете внимание.

Отделете време на собствените си интереси

Нищо не заздравява връзката със собствената ни душа от качествено време, прекарано във вършене на любимите ни дейности. Понякога, ако сме склонни да се раздаваме много за другите хора, ги поставяме на първо място и избутваме себе си някъде назад. Не винаги, обаче, това действие е реципрочно. Затова не допускайте това да сте на първо място и вашата душевност да бъде обгрижена да зависи от някого другиго. Това е твърде голямо задължение, което бихме възложили на друг човек.

Бъдете честни пред себе си и пред хората

Ако се страхувате от конфронтации или отхвърляне, то тогава, най-вероятно, често се случва да премълчите истината относно това как се чувствате. Когато осъзнаете, обаче, че страшното не е да бъдете отхвърлени, а да имате отношения, базирани на неистинност, то тогава избирате честността. А тя носи лекота и хора в живота ви, които са заслужили своето място там.