Като че ли все повече започваме да експериментираме по отношение на храната. Ако доскоро залагахме екслузивно само на националната ни българска кухня, то през последните години наблюдаваме едно отваряне на сетивата и съзнанието и към чуждите такива. Все по-често сме склонни да опитваме чужди рецепти, както и да експериментираме с нетрадиционни за нашата трапеза подправки.


Ако сте сред хората, които са любопитни към кухните на други националности, то тази статия е точно за вас. Избрахме някои от най-добрите чужди кухни, за да ви дадем повод да пробвате нещо ново следващия път, когато решите да хапнете навън.

Няма как да подминем италианската кухня

Рядко се срещат хора, които да не обикнат от първо вкусване този тип кухня. Богата на съставки и цветове, в базата на тази кухня е заложена пастата под различни форми – зависи от собствените ви предпочитания дали ще изберете лазаня, спагети, талиатели, фетучини или ньоки. Продуктите, които често се срещат в типичните италиански ястия, са доматите, пармезана, сосът песто, както и богат асортимент от подправки като риган и босилек. А всеки вкусен италиански обяд завършва със задължителна чаша ароматно еспресо.

Френска кухня за ценители

Френската кухня се отличава с иновативност и креативност. Ястията от нея са със силни вкусове, често екстравагантни и възбуждащи вкусовите рецептори. Прочутите френски вина са задължителна компания на всяка вечеря, както и платата с така популярните по целия свят френски сирена.

Мексиканската кухня е подходяща за темпераментните личности

Ако сте опитвали мексиканска кухня, то със сигурност ще се съгласите, че тя е изключително богата на вкусове и пикантност. Най-популярните ястия от нея включват тако, енчилада, бурито. Богата е и на сосове – към почти всяко ястие се сервират щедро салса, гуакамоле и сметана. Авокадото често присъства в тази кухня, както и чушките.

Испанската кухня за любителите на рибните ястия

Испанската кухня е богата на морски дарове – известното им ястие паеля се приготвя именно от ориз и разнообразие от рибни и морски продукти като миди, скариди, октопод. Ако обичате морска храна, то несъмнено тази кухня ще ви допадне. Изключително известна напитка е сангрията – представлява чуден коктейл от вино и плодове. Често към нея се добавят различни есенции като ванилия, ром и мед.