Във всички ремонтни дейности е необходимо боядисването на различни предмети от дърво и метал, което налага употребата на специални бои в Бриколаж. Какви са техните особености и как се подготвя основата за боядисване и нанасяне? Трябва ли да са устойчиви на различните външни условия и защо Mr.Bricolage е подходящото място за покупка?

Какво представляват боите за дърво и метал

Те се предлагат в широка гама и се характеризират с ярки цветове и различни нюанси. Устойчиви са на износване и са универсални за всяко покритие, което е и най-голямото им предимство. В същото време и двата вида се отличават с наличието на специални антисептици, непозволяващи развитието върху третираната повърхност на гъбички и плесен. Това е особено валидно, когато става дума за дървена основа. Отделно, боите за дърво и метал се характеризират с устойчивост към замръзване и влага.

Те още предпазват третираната повърхност от механични повреди и слънчева светлина. За да може покритието да е равномерно и устойчиво, е необходимо предварително основата да е добре почистена и обезмаслена. Това значително ще спомогне и за постигането на описаните до тук ефекти.

Как да ги различим

Те изключително много се отличават по своя състав и в него са взети предвид особеностите на различните свойства на двата вида повърхности. Например, структурата на дървото е пореста и подлежи на гниене и разпад. То също има абсорбиращи свойства, докато металът е гладък и корозивен. Поради тази причина, боите за метал имат антикорозионни пигменти. Тези за дърво обаче пък са с високо съдържание на противогъбични елементи. Те още защитават основата от нашествието на вредители и насекоми.

Разбира се, днес технологиите са изключително напреднали и вече се произвеждат комбинирани бои за дърво и метал, както и специфични, устойчиви на висока температура бои.

Как се нанася

Основно съществуват два варианта за нанасяне, а именно с четка и чрез впръскване под налягане. В първия случай, четката се движи нагоре и надолу по вертикалата, като цялото действие се извършва само в тази посока. Не бива ивиците да се пресичат или да се редува вертикално и хоризонтално нанасяне. Така ще се образува хубава еднородна повърхност.

Във втория случай се използва специална бояджийска машина – пистолет за боядисване, който притежава собствен резервоар за изсипване на боята за метал и дърво. Той притежава и собствен компресор, създаващ високо налягане, което чрез специални накрайници впръсква хомогенната смес. Така с равномерно движение наляво и дясно всъщност се покрива и цялото необходимо пространство.

Защо да купите от Mr.Bricolage

Защото:

  • Тук има всички необходими бои на едно място;
  • Разнообразие от цветове;
  • Ниски цени и първокласно обслужване.