Колко важен е дизайнът на вашия уебсайт? Обикновено, когато потребителите биват помолени да опишат защо нямат доверие на даден уебсайт, голяма част от коментарите са пряко свързани с дизайна.

Добре изграденият уебсайт генерира по-добър клиентски трафик, а подобреният потребителски интерфейс води до увеличени реализации, напомнят експертите от https://seomax.bg/.

Творчеството в случая е много важно, но има някои основни правила относно дизайна и потребителския опит, които ще ви помогнат да разширите посещаемостта на уебсайта си, а оттам – растежа на целия бизнес.

Когато създавате или преработвате вашия сайт, имайте предвид следните неща.

Поддържайте оформлението просто

Модерният дигитален дизайн издига на почит простотата, отдалечавайки се от излишните подробности. От гледна точка на потребителя, това прави уебсайтовете по-лесни за навигация, което пък от своя страна води до по-приятно изживяване.

Колкото по-простичко е оформлението на вашия уебсайт, толкова по-добре. Това не означава, че трябва да е скучно, но определено трябва да се съсредоточи върху най-важното. Изчистените, функционални оформления улесняват зареждането, навигацията и използването на сайта ви на различни платформи и устройства.

Направете навигацията лесна

Ако искате посетителите да прекарват много време на вашия сайт, трябва да ги улесните да се придвижват. Може да е изкушаващо да направите нещо креативно с дизайна, но простотата и интуитивната информационна архитектура са по-важни.

Направете менютата си стандартни на външен вид, това помага на читателите ви да се чувстват комфортно, докато се движат из целия сайт.

Използвайте ясни призиви за действие

Какво бихте искали да правят посетителите на сайта? Да купуват продукти? Да се регистрират за имейл бюлетин? Да дарят за дадена кауза?

Помислете за призивите си към действие. Проектирайте ги по начин, който да ги откроява в очите на посетителите, които преглеждат вашия уебсайт. Ако използвате бутони в дизайна си, уверете се, че текстът е кратък и директен.

Така например Световният фонд за дивата природа използва ярки бутони заедно с навигационната си лента, призовавайки посетителите да даряват и осиновяват, заедно със силни призиви за действие в цялото им съдържание.

По-малко съдържание е повече

Използвайте това, което знаете за посетителите си, за да насочите вниманието им към вашите продукти. Показвайте само текстовите и визуалните елементи, върху които искате те да действат.

Не се страхувайте от празното пространство

Бялото пространство е просто празно място на страница. Всъщност не трябва да е бяло – просто трябва да съдържа текст или изображения. Ако се направи добре, това може да подобри четливостта и да премахне бъркотията в дизайна на вашия уебсайт.

Бялото пространство също може да помогне за директен фокус и внимание. То предоставя начин за разделяне на функции и идеи, така че посетителите да могат да разпознаят точно какво искате да видят с един бърз поглед, вместо да се налага визуално да сортират през някакво претъпкано оформление.

Google е най-добрият пример за използване на празно пространство. Не може да бъде по-чисто от това – само празна страница с лого и поле за търсене.

Подобрете привлекателни цветове

Изберете цвят, който ще осигури основата на целия ви дизайн, и след това изберете контрастен цвят на акцента за важни бутони и други елементи на интерфейса.

Заложете на лесни за четене шрифтове

Използвайте простичък шрифт, който е визуално балансиран и уникален, за да направите текста на уебсайта ви ясен и интригуващ. Четири най-популярни шрифта са Brandon Grotesque, Museo Sans, Railway и Playfair Display.

Ангажирайте потребителите с видео и богати изображения

Видеоклиповете и изображенията са по-ангажиращи, отколкото само текстът – всъщност целевите страници с видеоклипове могат да увеличат реализациите с повече от 80%. Използвайте мащабируеми изображения (SVG), за да осигурите висококачествено потребителско изживяване както на настолни, така и на мобилни устройства.