Днес в повечето магазини за домашни принадлежности и козметика можем да намерим различни модели арома-дифузери. Тяхната задача е да създадат приятна атмосфера в дома ни, изпълвайки помещенията с приятен аромат.Това съвсем не са добре познатите ни ароматизатори. Разликата между дифузерите и ароматизаторите се състои в способността на първите да работят с етерични масла.

Каква е функцията на арома-дифузера?

Дифузерът използва вода и етерично масло. Разтворени във водата, маслата образуват приятно ухаеща мъгла, като същевременно овлажняват въздуха. В работата си дифузерите залагат на ултразвуковата технология. Тя прави разпръскването на ароматната течност възможно най-равномерно.

Друг голям плюс на този метод е, че маслото не се нагрява по време на работа на устройството, както се случва с ароматните лампи или при запалване на ароматни свещи. В резултат нито едно от полезните вещества в маслото не се унищожава. Ценните етерични масла навлизат във въздуха в първоначалния си вид, осигурявайки максимално благотворно въздействие върху хората, които го вдишват.

Ултразвуковите арома дифузори са напълно показателни в това отношение. Изработени са в съответствие с най-модерните технологии, които преди това са били задълбочено проучени в научни лаборатории, а после дълго време тествани в практиката. Резултатът е продукт, който дава максимални резултати. Дифузер можете да закупите и онлайн от специализирани магазини като Giga.

Принцип на работа на дифузьорите

Веднага след включване на устройството в резервоара за вода започва интересен процес. Ароматният дифузьор кара водните молекули да вибрират с определена, доста специфична честота. В този случай водата се държи така, сякаш кипи: започва да бълбука, да се издига и да отделя пара. Въпреки това, дори и с просто око може да се забележи, че тази пара не е като парата от кипяща вода.

Размерът на водните мехурчета в арома дифузора е значително по-малък. Тази специална пара, както подобава на горещите водни изпарения, се издига нагоре. В същото време мехурчетата се разделят на още по-малки частици с помощта на ултразвук. Резултатът е супер фина, почти незабележима мъгла.

Същото се случва и с етеричните масла, добавени към водата в резервоара. Те се отделят във въздуха под формата на много деликатна пара, напомняща за себе си само с аромата, който леко и равномерно изпълват цялата стая. Тези малки частици са основното предимство на арома дифузора. Благодарение на тях ароматизирането става ненатрапчиво, миризмата не изчезва за дълго време и няма проблеми с концентрацията: любимият ви аромат ще се усеща еднакво във всеки ъгъл на стаята.

Защо дифузерите за ароматни масла стават все по-популярни?

За да си отговорите на този въпрос, следва да разберете по какво останалите ароматизиращи средства отстъпват дифузера. Всеки, който ги е използвал поне веднъж, открива, че ароматът им е много по-дълготраен, а въздухът в помещенията е приятно влажен и свеж. Безспорно дълготрайният аромат е основният чар на тези устройства, но полезна ли е наистина концентрираната миризма?

Отговорът е прост – при дифузерите миризмата не е концентрирана, а равномерно разпределена на значителен радиус от зоната на въздействие. Етеричните масла могат да бъдат изключително полезни, стига да знаем как да ги използваме. Те се използват в малки количества – няколко капки в резервоара на устройството са напълно достатъчни. Маслата трябва да се подбират според специфичните им свойства, за да има полза от тях – успокояващи, енергизиращи, вдъхващи позитивни мисли и т.н.