Градушката се образува тогава, когато гръмотевичните потоци носят капчици дъжд в изключително студени области на атмосферата, където те замръзват, преди да се спуснат с висока скорост върху земната повърхност. Тъй като летните гръмотевични бури стават все по-чести, собствениците на жилища в България често се чудят как могат да защитят собствеността си от удари от градушка.

Нека разберем.

Имайте предвид риска

Много е важно да прецените риска от повреда от градушка на вашето имущество. Топографията е предиктор за появата на градушка, а един регион, който има сред най-високите честоти на градушки в страната, трябва да бъде още по-защитен. Въпреки че всички собственици на жилища трябва да бъдат внимателни и да бъдат в течение с предупрежденията за времето през лятото, някои хора трябва да предприемат още повече мерки от други.

Подсигурете покрива и каналите

Вашата покривна и улучна система е вашата основна линия на защита срещу градушки. Ако те са в лошо състояние или ако елементи от тях като керемиди, улуци, водосточни тръби и други са лошо инсталирани, градушката може незабавно да повреди материалите при удар.

В допълнение, натрупването на градушка във вашите улуци ще добави прекомерно тегло, което може да доведе до увисване и дори срутване, позволявайки падане на лед и дъждовна вода до основата на вашия дом. Това от своя страна може да причини допълнителни външни и вътрешни щети.

В някои случаи градушката ще създаде язовир насред имота ви и придружаващият дъжд ще се събира и прелива върху вашата къща, допълнително утежнявайки риска от щети.

Направете проверка на цялата си система за покриви и улуци, проведете необходимите ремонти и заменете частите, ако е необходимо.

Предпазете всички мебели

Мебелите за вътрешния двор, алуминиевите навеси, барбекютата и разнообразните артикули за отдих са податливи на скъпоструващи повреди от градушки. Като се има предвид, че градушката често е неочаквана, не бихте тя да ви изненада и да разруши всички ваши придобивки, на които толкова много се наслаждавате.

Вместо това инвестирайте в брезенти, които са произведени от платно или полиестер, който пък е покрит с полиуретан или е направен от полиетилен. Помнете, че и двете ще осигурят здрава, гъвкава, устойчива на дъжд и градушка бариера.

По-леки брезенти трябва да се поставят и върху градини и дворове, за да се предотвратят увреждания на растенията и разнообразната флора.

Помислете за прозорците

Въпреки че можете да инсталирате щори за бури на всички прозорци във вашия имот, това може да бъде скъпа инвестиция и може да е прекалено усилие, особено ако не живеете в особено опасна зона.

Въпреки това, вие със сигурност ще искате да осигурите по-уязвимите си прозорци – тези, които са в пряката траектория на падащата градушка. Ако имате прозорец на покрива си, голямата градушка може да падне и във вътрешното пространство на дома ви.

За да предотвратите това, инсталирайте капак, който може да бъде затворен отвътре над всички капандури. А ако живеете в регион, който се характеризира отчетливо със силни ветрове и бури, можете да помислите за инсталиране на щори за прозорци.

Актуализирайте застрахователната си полица

Дори ако вземете необходимите предпазни мерки, разгледани по-горе, все още има уязвимости и рискове. Например, ако тръгнете на семейно пътуване през лятото, няма да има никой у дома, който да обезопаси имуществото и вещите ви в случай на градушка.

За да минимализирате финансовия си риск за този и други мрачни сценарии, поговорете с независим застрахователен брокер още днес. Вашият брокер може да препоръча покритие на имуществени щети, което предлага защита на вашето имущество срещу повреда от градушка, заедно с други форми на екстремно време.

Още начини за предпазване от градушка разгледай тук.