Технологията Умен дом претърпя буйно развитие и днес дори супермаркетите продават умни устройства. Но основният въпрос, който потребителят си задава, е: Защо ми е нужно всичко това? В следващите редове ще опитаме да обясним защо интелигентният дом може да се окаже нещо чудесно и какво всъщност се продава зад това модерно име на масови пазар.

Какво се предлага на пазара?

Ако се вгледате внимателно в продуктовата гама на компаниите, които продават готови решения, можете да видите, че тя не е твърде богата и е доста стандартна. Обикновено се предлага контролен център (известен още като контролер, известен още като хъб), който ще управлява интелигентния дом, и стандартен комплект от смарт контакт, сензор за отваряне на прозорец / врата, сензор за течове и смарт крушка.

Може би комплектът ще включва и интелигентен бутон или превключвател, сензор за движение и може би сензор за температура / влажност. Но това не е гарантирано. Освен това в последно време видеонаблюдението на жилища става все по-популярно, така че в комплекта може да има и камера.

И какво ще получи купувачът в крайна сметка?

Купувачът ще може да контролира тези устройства чрез мобилно приложение с възможност за организиране на оскъдна автоматизация. Нивото на сложност на тези автоматизации е доста примитивно, но всичко е фокусирано върху хора, които са слабо запознати с подобни технологии и се потапят в този свят за първи път.

Предлаганите сценарии са доста прости: Например забравили сте да изключите ютията, но с помощта на интелигентен щепсел винаги можете да го направите дистанционно. Или ако в стаята стане горещо, интелигентният контакт ще включи вентилатора (тук вече се включват температурният сензор и интелигентният контакт.

Като цяло маркетинговият модел е ясен. Всъщност това е „уау факторът“ и възможността да се изфукате пред приятели, демонстрирайки пускане и гасене на крушка през смартфон. За някаква сериозна автоматизация по принцип и дума може да става.

Някои производители, разбира се, имат разширен набор от устройства. Това включва универсални дистанционни управления, автоматични завеси и много други. Но всичко изглежда така, сякаш разработчиците следват някакви външни заявки, в стила: „Можете ли да го направите така?“, и затваряйки някои отделни заявки, те разширяват собствения си асортимент.

Някои фирми взаимства готови решения, ребрандират ги и ги продават под свое име. Но всъщност такъв модел на обслужване няма. Например, определени компании предлагат услуги за умен дом на база абонамент. Тоест срещу определена абонаментна такса получавате възможност да управлявате устройствата си. Няма пари в баланса – няма услуга. Много смешен бизнес модел.

Освен това не може дори да се говори за надеждността на тези системи. Нея практически я няма. Тоест, предлага ви се решение, което изглежда работи, но просто няма доказан метод за неговата поддръжка – никакви решения за техническа поддръжка. За щастие вече и у нас има специализирани сервизни центрове, които работят в законовата рамка.

Тоест, готовите решения, които можете да си купите в Интернет нямат класическия подход, който имат интеграторите на скъпи системи Smart Home, където сервизните работници ще долетят при вас при първото повикване и ще оправят всеки възникнал проблем. Като цяло всичко, което се продава на пазара под някакви марки не е надеждно.