Въпреки че на мебелния пазар се предлага разнообразие от мебели за баня с вграден санитарен фаянс, все повече хора предпочитат да им бъде направен шкаф за банята по поръчка. Причините за това са много – по-добра съвместимост на шкафа с интериора и индивидуалните характеристики на санитарното помещение, както и по-добри качествени и експлоатационни характеристики на поръчковите мебели.

Избор на материали

Една от причините за засиленото търсене на поръчкови шкафове за баня е по-голямото разнообразие от материали. Стандартното оборудване, което можем да намерим в мебелните магазини включва основно мебели от МДФ и ПДЧ. Собствениците на модерно обзаведени къщи и апартаменти не се задоволяват с подобни ограничения. Не ги задоволява и стилът/визията на болшинството масови продукти.

Фирмите, специализирани в производството на мебели по поръчка, имат за цел да предложат на купувача много по-голям избор от суровини. Мебелите с марка Casa Baleno са пример за разнообразието от дизайни и материали на мебелния пазар. Освен естетическа привлекателност и надеждност, мебелите на тази марка се характеризират с високо ниво на комфорт.

За производството на санитарен шкаф фирмите използват:

  • MDF с различни видове декоративни и защитни покрития, ламиниран шперплат и ПДЧ, които имат повишена устойчивост на влага;
  • Изкуствен камък в различни декори и цветове;
  • Естествено дърво – дървесина с влагоустойчивост, благодарение на предварителната импрегнация;
  • PVC – материал с много високи експлоатационни характеристики. Материалът е напълно влагоустойчив. Не позволява формиране на мухъл и плесен.
  • Висококачествени австрийски и немски аксесоари с устойчиво на корозия покритие, което изключва появата на ръжда по повърхността и неприятното скърцане по време на работа на механизмите.

Компаниите предлагат два варианта за избор на шкаф за санитарен фаянс – по готов дизайн на фирмата и по проект, изготвен специално за клиента. Предимство на тези компании е възможността проектът да бъде изработен от интериорен дизайнер. Специалистът ще помогне за избора както на шкафа, така и на мивката, с която той ще се съчетае.

Дизайнерът също ще даде полезни съвети относно подреждането на функционалните и декоративни елементи и правилната организация на вътрешното пространство. По желание на клиента може да се разработи изключителен авторски проект, който се състои от техническа информация, разчети и компютърна 3D визуализация на продукта.

Тип според начина на инсталиране

Шкафовете за бани биват три типа: стенни, свободно стоящи и вградени. Първите два са най-широко разпространени и търсени от поръчителите. Там, където пространството не позволява да се инсталира шкаф с място за съхранение, може да се добави компактен плот за мивка. Плотът създава визуална хармония с интериора на банята и предлага компактно място за някои тоалетни принадлежности – сапунерка, органайзер за четки за зъби и т.н.

В големите семейни бани е удачно да се инсталира шкаф с два умивалника. По този начин и двамата съпрузи, както и други членове на семейството ще могат да използват едновременно банята по време на сутрешното суетене и приготовление за работа и училище. Понеже двойните шкафове са много слабо застъпени в каталозите на големите производители, изработката по поръчка на такъв модел може да се окаже единствен вариант.

Дизайнерският шкаф за баня, изработен по индивидуален проект ще помогне на собствениците да обзаведат санитарното помещение по свой вкус, без да правят компромис нито с визията, нито с материала. Те ще могат да изберат всеки детайл – от цвета на изделието до дръжките и механизмите за затваряне на вратите.