През последните години минимализмът стана изключително популярен във всяко кътче от света. Макар и познат стил от не малко години, през последните 5-6 години няма човек, който да не е чувал за него, пък дори и само от известната книга на Мари Кондо, която успя да го наложи дори и на места, до които не беше стигнал.


Минимализмът като интериорен стил е много търсен и желан, затова днес решихме да си поговорим с вас как да обзаведете дома си, спазвайки принципите му.

„Малкото е много“

suculent plant minimalistic style

При този вид стил всичко работи на принципа „малкото е много“, затова и винаги се търси оптимален вариант за всичко. Тук няма да намерите широка гама цветови палитри – по-скоро ще попаднете на дизайни с цветове като бяло, сиво, а понякога и черно. Всичко това трябва да бъде комбинирано умело и приятно за окото.

„Не“ на хаоса

Важно условие тук е да няма безпорядък. Всеки един елемент от интериора трябва да има правилно място, а самите повърхности да не са заети от почти нищо. Трябва да се уверите, че имате достатъчно пространства за съхранение, където да прибирате необходимите ви вещи. Най-специално внимание ще трябва да отделите на кухнята, където кухненското оборудване обикновена заема голяма част от пространството. Добър трик е да използвате вградени уреди и шкафове, които да не заемат чак толкова място, както и да подредите шкафовете по такъв начин, че хем всичко да е прибрано, хем да не се налага всеки път да търсите кое къде сте поставили.

В спалнята по съвсем същия начин би било добре да отделите внимание на местата за съхранение. Вграден голям гардероб, както и тоалетки с повече 3 до 5 чекмеджета са добра идея, за да може да поставите много малко неща на самата им повърхност. Голямото легло е често срещано в този стил апартаменти, но, за да сте в тон с минимализма, по-добре не го затрупвайте с възглавнички, колкото и любими да са ви те.

Текстурите в минимализма

За да придадете по-интересен вид на апартамента си, може да използвате различни видове текстури. Те ще запазят цветовата палитра, но и ще внесат частица свежест и разнообразие в обстановката, която, ако бъде прекалено изчистена, може да изглежда скучна отстрани.

Усещане за простор

Ключов елемент в минималистичния интериор е и празното пространство. Ако разполагате с по-голям апартамент, можете да акцентирате още повече върху начина ви на минималистичен живот, ако оставите празни пространства, като например свободни ъгли, изчистена празна стена, боядисана в правилния цвят, както и по-широки разстояния между отделните мебели.

Ако тепърва започвате да навлизате в минимализма, то започнете с опростяването. Приберете по шкафовете всички вещи, които не са ви от първа нужда. Ще можете да ги взимате и прибирате само при необходимост и няма да заемат излишно място. Изберете правилните предмети, на които да акцентирате и разпределете пространството така, че да няма безпорядък. Ако не можете да махнете всичко наведнъж, то тогава премахвайте по нещо всеки ден и, в крайна сметка, все някога ще достигнете до желания от вас резултат.