Креатинът представлява заменима аминокиселина, чието основно предназначение е натрупване на мускулна маса, увеличаване на силата и растежа. Кога е необходимо да го приемаме и какво е неговото действие? Колко време се пие и как да направим своя избор измежду различните видове?

Как да приемаме креатин

Въпреки, че монохидратът се произвежда самостоятелно от тялото, в спорта и силовите тренировки той е бързо изчерпаем елемент, който трябва да се набавя допълнително отвън. Активно участва в енергийния метаболизъм и подобрява мускулните съкращения. Снабдява клетките с калциеви йони, което допринася за задържането на вода в мускулите. Това значително подобрява функционалността им и съответно постигането на по-бързи и ефективни резултати в залата.

Креатин от Fitnesdobavki.net е препоръчително да се взема от лица над 18 години и един месец след началото на тренировките, ако сте начинаещ бодибилдър. Дневният грамаж на приема на хранителната добавка се определя спрямо теглото:

  • За или под 60 кг – 4-5 гр;
  • Над 60 кг до 75 кг – 6-7 гр;
  • От 75 до 90 кг – 8 гр;
  • От 90 до 110 кг – 8-10 гр;
  • Над 110 кг – 10-12 гр.

Препоръчително е в период на прием на креатин да консумираме повече вода на дневна база в сравнение с периодите, когато не вземаме добавката. Това се налага поради повишеното снабдяване на мускулите с вода и за предотвратяване на дехидратация.

Колко време се пие

Креатинът се пие независимо дали сте в тренировъчен период или в почивен. Удачно е също да се взема по всяко време – сутрин, обед, следобед, вечер. Важно е обаче да знаем, че обикновено тази аминокиселина се комбинира с енергизиращи добавки, което не е добър избор за вземане вечерно време преди сън. 

В голяма част от случаите креатинът се приема на периоди. В зависимост от целите, времевия период може да варира, като едномесечната почивка е задължителна. В повечето случаи се взема в период на 2 месеца с 30 дни почивка след това. Налага се поради нужда от възстановяване на креатиновите нива в организма до обичайните си стойности.

Как да си изберем

Креатинът се предлага в различни форми, като етил-естер, който е предназначен за хората в процес на подготовка за състезание. Кре-алкалинът е друга, подобна на споменатата вече форма, която не задържа вода и не създава вид на подпухналост, а дневната доза е два пъти по-ниска от формата на монохидрат. Най-популярни днес са креатиновите матрици, в съдържанието на които се срещат няколко вида от аминокиселината. Приемат се с положителни отзиви от потребителите.