Удобният матрак е един от основните фактори за добър и здравословен сън. За съжаление, както всяка друга вещ в дома ви, матраците също се износват и стават неизползваеми с времето. Това изисква те задължително да бъдат сменяни през определен период. В противен случай рискувате да създадете много неприятности за тялото си – от безсъние и преумора, до схващане и болка в гърба. Колко често трябва да сменяте матрака и кога е най-добрият момент за тази промяна – вижте в следващите редове?

През колко години трябва да се сменят матраците?

Този въпрос вълнува много от потребителите и съвсем логично, имайки предвид, че за разлика от продуктите в хладилника, върху матрака няма изписан срок на годност. Обичайно експлоатационният срок на един матрак може да варира от 7 до 10 г., а за по-новите модели и над 15 години.

Това е един много широк диапазон, който в голяма степен зависи от качеството на материалите и технологиите, вложени в производството на конкретния матрак. В повечето случаи производителите посочват ориентировъчно колко дълго може да използвате дадения модел. Но въпреки това, най-добрият ориентир си остава състоянието на матрака и признаците на износване, които се появят с годините.

Признаците, които подсказват, че е време за смяна

Един от категоричните признаци е, ако спите на един и същ матрак вече в продължение на повече от 10 години. Не е задължително той да се е амортизирал напълно, но имайте предвид, че технологиите и материалите, които се използват в производството на продукти за сън, постоянно се променят и усъвършенстват, така че да осигурят отлична опора на тялото и комфорт по време на сън. Новият матрак би могъл да ви предложи повече удобство и здравословни ползи. Така че си струва да помислите за промяна.

Сериозна аларма, че е време да изхвърлите стария матрак, това е появата на различни неравности по повърхността му – вдлъбнати или изпъкнали части. Те създават изключително неудобство и се налага постоянно да се въртите в леглото, докато най-накрая успеете да откриете удобна позиция. Освен това, неравностите са едни от основните причини на дискомфорт и болка в тялото, когато се събуждате, тъй като матракът вече е изгубил качествата си и не може да осигури нужната поддръжка на тялото ви. Дългосрочното използване на матрак с такива несъвършенства може да е опасно за здравето ви, категорични са специалистите. Ако и вие се борите с потъналите части на матрака ви, време е да помислите за инвестиция в комфорта на вашето легло.

Появата на петна и неприятни миризми не е причинена единствено от дългите години употреба. Това е ясен сигнал, че в матрака ви се развиват вредни микроорганизми – бактерии,  гъбички, акари, плесен и т.н. Освен че лошият аромат никак не е приятен, наличието на тези микроорганизми също така може да застраши здравословното ви състояние. Това важи с пълна сила за хора, които са по-чувствителни, като бременните жени, малки деца и възрастни хора и могат по-лесно да развият проблеми с дихателните пътища или алергии. Не си струва да рискувате, като продължите да спите на този матрак. Сменете го колко е възможно най-бързо.

Кога е най-удачният момент да смените матрака?

Ако вече сте се сблъскали с един или няколко от горните признаци, време е да се задействате и да потърсите нов матрак. В колекцията на Матраци ТЕД ще откриете огромно разнообразие на модели, за да сте сигурни, че ще откриете най-подходящия матрак за вашите нужди.

За да не натежава тази покупка на бюджета ви, добра идея е да потърсите модели на намаление – така ще спестите част от сумата и едновременно с това отново ще може да се наслаждавате на спокоен сън – без болки и дискомфорт, без неприятни миризми или упорити алергии. Инвестицията в удобен матрак е инвестиция в качеството на вашия сън!