Вероятно сред запалените кулинари от вас има такива, които особено много предпочитат използването на куркума в своите любими ястия, които приготвят с удоволствие.


Ароматната жълта подправка е любима на мнозина – тя е способна да направи и от най-семплото ястия изтънчен кулинарен деликатес. Онова, обаче, което прави от тази добавка към храната истинска находка, са не само невероятните й аромат и вкусови качества. Тя има и доказано ползотворно действие върху редица системи и органи в тялото.

Растението куркума и съдържащият се в корените й куркумин имат силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, което ги прави изключително предпочитан компонент и в много хранителни добавки и медикаменти, създадени за укрепване на организма и неговите функции.

Редица изследвания сочат, че куркумата действа много благоприятно на сърдечната дейност, като понижава риска от развитие на редица сърдечно-съдови заболявания. Ефективна е и при нормализиране на метаболитните процеси в организма, което я прави верен спътник в борбата срещу излишните килограми. Има доказатен превантивен ефект срещу редица онкологични заболявания и действа благоприятно при подсилване на имунитета.

Експертите твърдят, че куркумата и куркуминът спомагат и мозъчната функция

Подправката има положителен ефект върху подобряването и укрепването на невронните връзки в мозъка. Има доказан терапевтичен и превантивен ефект срещу заболявания като Алцхаймер. Употребата на куркума повлиява положително и справянето с редица депресивни състояния. От гледна точка на подобряването на паметта, това растение отново обелязва положителен резултат – изследванията сочат, че честата употреба на малки количества от подправката оказват благоприятно влияние върху способността на мозъка да обратботва и запазва информация.

Куркумата е първенец и по отношение на укрепване на кръвоносните съдове и спомага за правилната циркулация на кръвообращението в организма. Това, от своя страна, я прави незаменим помощник при защитата от сърдечно-съдови заболявания – тя е водещ компонент при отварите от природни съставки, които се препоръчват за прием от хора с риск от развитие на сърдечни заболявания.

По отношение на онкологичните заболявания се смята, че куркумата способства ограничението на разпространението на ракови клетки в организма и спомага възпрепятстването на развитие на ракови метастази в тялото. Твърди се, че тя помага при възпирането на неконтролируемото делене на ракови клетки, сформиращо туморните маси.

Безспорно куркумата е супер храна – многобройни са ползите, до които води употребата й и включването й като компонент в ежедневната диета. Онези от вас, които искат да се възползват в най-пълна степен от множеството й положителни характеристики, биха могли да консумират чайове с куркума и джинджифил или да приемат хранителни добавки с подправката, включена към тяхното съдържание.