Там, където е невъзможно или нежелано стените да бъдат измазани и боядисани, е уместно да се използват декоративни облицовки – ламперии и тапети. Стенните покрития заемат голяма част от помещенията, поради което те мигновено привличат погледите към себе си и определят атмосферата в съответната зона.

Ето защо е изключително важно да се планира внимателно интериорът на всяка стая, на база на което ще се избере тапет. Тапетите имат различни свойства. Те не само придават завършеност на всяка стена, но и определят как ще изглежда самата стая. В зависимост от цвета и принта на тапета, едно помещение може да изглежда по-светло и просторно или по-компактно и дори подтискащо.

Избор на тапет – на какво трябва да обърнете внимание?

В никакъв случай не препоръчваме да избирате тапетите на случаен принцип. Това, че даден цвят или рисунък е грабнал вашето внимание, по никакъв начин не ви гарантира, че той ще се впише добре в интериора на съответната стая. Проблемът се състои в това, че грешката се установява едва след като тапетът бъде залепен на стената, а мебелите – върнати по местата им.

Тогава е вече твърде късно да се направят корекции. Ще трябва да смените тапета много скоро, или да живеете в обстановка, която не ви е никак приятна. За да си спестите подобни разочарования, както и пари, е нужно да обмислите добре няколко ключови точки, на които ще се спрем в следващите редове.

Първият и основен въпрос е: в коя стая ще бъде поставен тапетът – кухня, спалня, хол, детска, трапезария? За всяка от стаите са подходящи различни видове тапети. Моделът се избира въз основа на множество критерии – ниво на влажност, степен на замърсяване, осветеност и т.н.

Цветът и шарките – този аспект на избора е преди всичко въпрос на лични предпочитания и усещане за естетика. Важно е да знаете обаче, че именно десенът в най-голяма степен формира визията на дадено пространство. Знайте, че тъмните тонове с голям принт смаляват оптически помещенията, и обратно – светлите тонове с дребни фигури създават усещане за повече простор.

Видове според материала

 На пазара се предлагат различни видове тапети, като в конкретния случай, говорим за материала и технологията на производство. Ще ви запознаем с най-масово използваните варианти, посочвайки техните основни характеристики. Различните материали ще бъдат подредени по популярност. Всеки от видовете тапети може да бъде намерен в специализираните магазини като Дегрец, включително онлайн.

Симплекс тапетите са евтини, лесни за използване и екологично чисти. В състава им не присъстват вредни за здравето компоненти. Те имат обаче и доста недостатъци – липсва им здравина, лесно пропускат влага, избледняват на слънце и не могат да се мият. Ето защо е по-добре да не използвате хартиен тапет в помещения, където влажността е висока, а температурата се променя често (кухни и бани), както и за коридори, където мръсотия и пръски могат да попаднат по стените.

Флиз тапетите са най-удобни и лесни за лепене – лепилото се нанася само върху стената. Основата им е флизелин – нетъкан текстил на базата на вискоза. Те запазват чудесно размера си – не се свиват и разтягат, устойчиви са, включително на огън. Флизелинът има лек, приятен релеф, не отделят вредни вещества и не избеляват от слънцето.

Виниловият тапет е идеален за кухня. Основата му може да бъде флизелин или хартия, но горният слой е поливинилхлорид. Често към състава на материала се добавят противогъбични компоненти. Виниловите тапети са ценни с това, че горният PVC слой издържа на механично натоварване и различни замърсители. По правило той е елегантно украсен с илюстрации или релеф. Тези тапети са лесни за почистване, а експлоатационният им живот е най-малко 10 години.