През 2023 г., пазарът на недвижими имоти в София изпитва някои промени. Сериозната инфлация, промяната на условията по ипотечните кредити и несигурността у купувачите относно актуализацията на цените при вече подписани предварителни договори са сред причините за намаляване на броя на сделките с над 50% през 2023 г.

Според Реалистимо, активността на пазара на недвижими имоти в София в началото на 2023 г. отбелязва забавяне, като най-видимо е това при броя запитвания от страна на купувачите​​. Въпреки това, цените на жилищата в София през 2023 г. не са претърпели сериозна промяна​​, въпреки че някои експерти прогнозират падане на цените с 10% през следващата година​.

Същевременно, луксозните имоти продължават да се явяват като разумен и печеливш вариант за инвестиция​.

От Реалиситимо споделят наблюденията си относно сектора лукс имоти в Столицата, където се забелязват все повече имоти с цена над един милион евро.

Най-скъпите локации в София и околността за луксозни имоти си остава Бояна, плътно следвана от Витоша, Драгалевци, Лозенец и Манастирски Ливади.

Къщите в елитните квартали могат да достигнат и до два милиона, но луксозните апартаменти си остават по-търсени от купувачите тази година.

Защо се търсят луксозни имоти

В най-динамично развиващите се квартали в София се продават повече проекти, които са различни по визия и концепция и по-търсени от средностатистическите сгради. Жилището вече се превръща в емблема на социалния статус, като много хората притежават повече от един имот​​.

Повишаването на себестойността на жилищата не е въздействало върху доходите на клиентите, но интересът към закупуване на жилище в големите градове остава висок. Все по-голям става интересът към жилищни проекти с напълно различна концептуална идея, които предлагат добавена стойност. Много често хората заменят стари жилища за нови в по-модерни сгради, които предлагат по-добра среда на живот и модерна визия​.

Интересът към луксозните имоти обаче продължава да расте, като повечето купувачи с придобиването на имот задоволяват нуждата си от жилище, докато хората, купуващи имот, за да подобрят социалния си статус, не са масов случай, но имат голям интерес именно към такива предложения​.