Ако ви попит коя е най-важната мебел във вашия хол, сигурни сме, че мнозинството от хората ще отговорят диванът. Това е повече от нормално, имайки предвид, че тази удобна мебел е идеалното място за почивка и дори за следобедна дрямка. Затова сме сигурни, че искате да се наслаждавате на този уют и комфорт максимално дълго. Да, вярно е, че и диваните, като всяка друга мебел имат максимален експлоатационен срок, след който вече стават негодни за използване, но има някои трикове и съвети, с помощта, на които да запазите живота на вашия диван за по-дълго. Вижте кои са те

Всичко започва с избора на подходящия диван

Ако вече сте си купили диван, това е малко позакъснял съвет. Но ако ви предстои да изберете нов, хубаво е да обърнете по-специално внимание на тази покупка, защото диванът е дългосрочна инвестиция за комфорта на цялото семейство. Онлайн и във магазините ще откриете разнообразие от модели и тук тънкото изкуство е да откриете най-подходящия за вашите нужди.

Преди да пристъпите към покупка, помислете за размерите, материала, стила на дивана, а също така определете и бюджет, който може да отделите. Тъй като се предлагат дивани на цени, които са по-достъпни, но също може да откриете и по-скъпи модели, търсете най-доброто възможно съотношение между цена и качество.

Поддръжката на дивана е от съществено значение

Може да похарчите огромна сума за диван, но ако не го поддържате, той бързо ще се съсипе и накрая ще се наложи да го замените с друг. За да не се случва така, ето няколко полезни съвета относно поддръжката.

На първо място, избягвайте да се храните  и да консумирате напитки на дивана. Шансът да се появи неприятно и трудно за почистване петно върху тапицерията е голям, а това ще отнеме от красотата и безупречния вид на вашия диван.

Също така, опитайте се да предпазите новата мебел, като ограничите достъпа на домашните любимци върху него. Те могат да раздерат тапицерията, да оставят косми или да изцапат дивана. Ако все пак искате животните също да се излежават доволно на комфортния диван, има решение – изберете покривало. Да, то може би ще открадне малко от красотата на дамаската, но пък ще запази меката мебел в отлично състояние за дълго време, предпазвайки я от петна, козината на домашни любимци, разливане на течности и т.н.

Недейте да поставяте дивана в близост до отоплителни уреди, тъй като те могат да причинят избледняване на цвета на дамаската или дори да я прогорят.

Почистване на дивана Последно, но не и по важност, е почистването. Важно е да го правите периодично, за да премахнете прах и други замърсявания. Колкото по-често, толкова по-добре. Разбира се, освен  козметично почистване, добра идея е поне веднъж в годината да правите основно почистване като махнете калъфките на възглавниците, почистите евентуални петна и т.н. Бихте могли да се доверите на фирма за професионално почистване, която да го направи вместо вас. Но ако искате да си спестите разходите и имате достатъчно време, спокойно бихте могли да се справите сами и в домашни условия.