Непрестанното развитие на технологиите съвсем естествено ни доведе до момента, в който всички постоянно пребиваваме в мрежата. Онлайн потреблението се е увеличило неимоверно през последните години и няма никакви тенденции скоро това да се промени. Не закъснява и очакваният отзвук – все повече търговци откриват местенце за бизнеса си онлайн. В днешната статия решихме да засегнем въпроса, касаещ регистрация на фирма за упражняване на онлайн търговия.

Съвсем не е уместно да кажем, че онлайн търговията се освобождава от регистрация по смисъла на законовите установени принципи. Ако сте решили да се занимавате с частен бизнес, ситуиран в интернет, то е повече от задължително да пристъпите към регистрация на фирма към Търговския регистър.

Защо сме длъжни да преминем към регистрация на фирма, дори и да говорим за онлайн търговия?

Независимо дали ще притежавате физически магазин, или бизнесът ви ще има сфера на управление в онлайн пространството, то вие следва да узаконите и регистрирате търговските си занимания.

Потребността от развитие на онлайн бизнеси е съвсем закономерна, тъй като обикновено се следва потребителския поток – мажоритетът от клиентите с готовност пазаруват онлайн. Все по-малко хора предпочитат да се редят на опашки и да губят часове в издирване на подходящите продукт или услуга от магазин на магазин. Затова е и повече от очаквано бизнесите да се ориентират към онлайн търговия. Следва да знаете, че ако предлагате стоки и услуги в големи количества в интернет, то процедурата по регистрация на фирма става задължителна за предмета на вашата дейност.

Добрата новина е, че законът предвижда сравнително кратки срокове за осъществяване на регистрация на фирма за онлайн търговия – при изрядност на изготвената документация операцията отнема до 7 работни дни. Важно е да упоменем, че базата данни на Търговския регистър е публична – това ще рече, че наличието на регистрация на фирма неимоверно ще увеличи доверието, което се създава у вашите бъдещи клиенти.

След направената регистрация на фирма, трябва ли да се предприемат и други стъпки?

Законът гласи, че ако поддържате плащания извън осъществяванията им чрез банкови преводи, т.е. ако следва да издавате касови бонове за направените продажби, то е задължително една регистрация на фирма да бъде последвана от регистрация към Националната агенция по приходите. Онлайн търговците са задължени по смисъла на Наредба Н-18 да фигурират като вписани юридически лица.

Разбира се, винаги е повече от добра идея да се консултирате със специалист, който максимално ефективно и бързо ще ви преведе през необходимите стъпки, базирайки се на богатия си теоретичен опит. Така ще избегнете усложняването и изникването на неясноти, свързани с процеса по регистрация на фирма за онлайн търговци.