Къртиците и другите подземни вредители са способни за кратко време да унищожат плодовете на тежкия ви труд. Те могат да нанесат огромни поражения на земеделската ви продукция, както и да влошат визията на красиво оформената морава в дворното ви пространство. Нежеланите подземни обитатели могат да бъдат прогонени бързо и ефективно с ултразвуков уред, захранван от соларна батерия.

Какво представляват ултразвуковите устройства срещу подземни вредители?

Ултразвуковите уреди са проектирани да прогонват къртици и сляпо куче от частни дворове, градини, като в същото време се борят с насекоми, змии и гризачи, живеещи под земята. С помощта на един или няколко такива уреда е възможно да се осигури надеждна защита на посеви и трайни насаждения, без да се използват опасни химически средства.

Принципът на действие на ултразвуковите устройства срещу къртици е сходен с този на другите видове ултразвукови репелери. Специален генератор създава мощни шумови вълни, при което обектът на въздействие се старае да остане извън обхвата на неговото въздействие. Ефектът на защита продължава, докато апаратът генерира неприятни за натрапника ултразвукови вълни.

След като устройството бъде поставено в земята, то започва да работи. За да могат вълните да проникнат в почвата максимално ефективно, уредът обикновено работи с честота 350-400 Hz. Неговият херметически затворен алуминиев или пластмасов дизайн на корпуса му позволява да не бъде засегнат от капризите на времето.

Ултразвуково устройство против къртици – лесен начин да се избавите от вредителя

Уредите за прогонване на къртици действат еднакво ефективно на повечето гризачи и вредители, които се хранят с корените на цветя и зеленчуци. Ултразвукови репелери се използват предимно на открито, поради местообитанието на целевия натрапник. Те обаче могат да работят и в затворени пространства – селскостопански ферми и складови помещения.

Средствата за борба с вредителите са обикновено обект на регламентирана продажба. Някои от тях обаче се продават свободно, включително онлайн от магазини като Tip.bg. Тъй като този тип репеленти използват метод, който е безопасен за хората и домашните животни, можете да ги закупите и използвате без никакви притеснения.

Захранване на уреда – соларен панел

За да може да генерира ултразвуков шум, с който да прогонва неприятеля, уредът се нуждае от електрическа енергия с ниска мощност. Такава осигуряват соларните панели, инсталирани на все повече градински осветители и друга апаратура, работеща на открито. Ето защо почти всички репеленти за двор и градина са оборудвани със собствено соларно захранване.

Слънчевата светлина се поема от соларния панел, монтиран в горната част на апарата и се трансформира в електрическа енергия. Тази енергия се съхранява във вградена акумулаторна батерия. Това позволява непрекъснато действие на инструмента, дори след залез слънце. Работният капацитет на уреда зависи от времето, в което той е бил изложен на слънчева светлина.

Препоръчваме да инсталирате ултразвуковото устройство на място, където няма да бъде засенчвано от дървета, сгради, навеси и друга конструкция. През зимата, когато слънцегреенето е по-кратко, времето за работа ще бъде по-малко. За щастие, това е сезонът, когато такива уреди не се използват активно.

Уредите за прогонване на гризачи и подземни вредители имат няколко допълнителни функции, които им позволяват да работят в икономичен режим. Една от тях е наличието на пасивен инфрачервен сензор (PIR) за откриване на движение на животни в зоната на защита и задействане на ултразвуковия говорител.