Често се случва след забавна и интересна разходка сред природата или просто след разходка по улиците на нашите градове белите обувки да изглеждат небрежни и сиви. В тази статия ще анализираме няколко начина, които могат да върнат живота на снежнобелите обувки.

Метод 1 – почистване със сапун и сода

Обикновеният сапун за пране и сода бикарбонат са най-доброто почистващо средство за всякакви дрехи, обувки, съдове и за цялото ежедневие като цяло, познато на нашите баби! Затова е грехота да се пренебрегне този достъпен и екологичен метод за почистване. Благодарение на полепналите мазнини, отработени газове и други замърсители, които неизбежно се утаяват върху обувките и дрехите се отстраняват без затруднения благодарение на обикновения сапун и на содата, а обувките се избелват и придобиват свеж външен вид.

За да използвате този метод, трябва да използвате сапунената пяна с домакинска гъба с помощта на гореща вода, да я смесите със сода директно върху гъбата и внимателно да почистите маратонките отвън и отвътре, а също така да премахнете връзките и да ги изплакнете отделно. Благодарение на антибактериалните свойства на сапуна за пране, обувките са перфектно дезодорирани и неприятната миризма на пот изчезва. След почистване изплакнете обувките с хладка вода и оставете да изсъхнат изправени.

Метод 2 – паста за зъби

Малко хора биха предположили, че можете да почистите обувките си с паста за зъби. Да, точно това е бялата паста за зъби, с която си мием зъбите! Достатъчно е да задържите маратонките в топла вода за 10-15 минути, а след това, като използвате стара ненужна четка за зъби или специална четка за почистване на обувки, нанесете малко паста и почистете старателно отстрани на обувките от упорити замърсявания. Накрая получаваме ослепително бели маратонки!

Метод 3 – сода за хляб и оцет

Това е може би най-агресивния начин за почистване на бели маратонки от мръсотия. Като съвет, опитайте първо на тези обувки, например, с които се разхождате в провинцията или тези, които вече няма да носите. Така ще можете ясно да разберете как действа почистващата смес и колко ефективна е тя. Реакцията на гасене на сода с оцет, подобно на реакцията на сода с всякаква киселина, образува малки кислородни мехурчета, които действат като естествено избелващо средство и озаряват повърхността на обувката. След тези процедури измийте и изплакнете маратонките си, както обикновено.

Метод 4 – памучна вата

Ако сте собственик на бели кожени маратонки или обувки, тогава горните методи категорично не са подходящи за вас, тъй като коженият материал трябва да контактува с вода възможно най-малко, за да се избегне деформация на кожата. Като алтернатива, за нежно почистване можете да използвате редовно парче памучна вата, напоена със сапунена вода. Използвайте го, за да избършете внимателно с него замърсените места и след това отстранете остатъците със суха хартиена кърпа.

За по-твърда, упорита мръсотия можете да използвате следния домашен метод: Смесете равни пропорции картофено нишесте и мляко, нанесете почистващата смес върху кожената повърхност и оставете да изсъхне. След това, подобно на първия метод, отстранете остатъците със суха кърпа.

Не е трудно винаги обувките ни да са блестящи и перфектно почистени. С посочените по-горе методи можете постигнете отлични резултати и то с не много услилия.

Източник: mes.bg