История за произход на суши

Общоприето е, че суши и рулца са чисто японски ястия. Това обаче е напълно погрешно. Кой е измислил суши? Оригиналната родина на това ястие е в Южна Азия. В древен Китай се роди бъдещето на традиционното японско ястие.

Първоначално китайците ловили риба в морето, а след това я почистили и нарязали на тънки пластове, които положили един върху друг. Огромни и тежки камъни били поставени отгоре на рибата, за да се създаде натиск. В тази форма сушито трябвало да лежи около две-три седмици. Целият този процес бил необходим, за да ферментира рибата. И след няколко месеца ястието се смятало за готово.

Японският готвач Юхей е този, който измислил суши. Той предложил да представи морска риба в суров вид. След известно време търговците излязоха с нова комбинация от различни риби с ориз и извара. Ястието започна да набира популярност.

Понякога клиентите, които искат да си вземат домашно суши, се объркват и не знаят какво да си поръчат.

Каква е разликата между суши и рулца. И двете ястия се състоят от морски дарове и ориз, основната разлика между тях е във формата: рулцата получили името си заради кръглата форма. Суши е бучка ориз, покрита с риба или морски дарове и вързана с панделка от морски водорасли. По същество рулцата са вид суши. В допълнение към формата, между тях има разлика в плънката, подправките и методите за комбинирането им.

Видове ролца

Популярен избор за обяд с доставка са рулца (японското име е макизуши, или маки). По друг начин те се наричат ​​norimaki, maki, makizushi. След усукване ролцата се нарязват на няколко части, традиционно 6 или 8. Адаптирането на японската кухня към кулинарните традиции на Европа става в САЩ, след което бързо се разпространи по целия свят. Най-известните ролца в Калифорния и Филаделфия са дошли от Америка.

Hosomaki

Хосомаки е често срещано ястие в Япония. Тези видове суши също се наричат ​​моно-ролс. Хосомаки са тънки рулца, които съдържат пълнеж само от морски дарове, един вид риба. Увиват се в нори, съдържат ориз. Популярни варианти със сьомга, змиорка, риба тон.

Futomaki

Футомаки е известен още като големи ролца. Отвън те също са увити в традиционните нори морски водорасли, но са много по-дебели. Тук се използват не един, а няколко вида пълнеж. Ярък пример за такова ястие са зеленчукови рулца Yasai, както и рулца Tobiko със гребена.

Uramaki

Този вид ролца е „обърнат отвътре навън“. Основната разлика от стандартните макове е оризът е отвън, а нори отвътре. Пълнежът се състои от много съставки, а след това оризът се увива в риба, поръсва се със сусамово семе или хайвер. Такива видове суши имат най-отчетливия, богат вкус, имат ефектен външен вид, което обяснява тяхната популярност.

Видове суши

Суши е традиционно японско ястие. Приготвят се от ориз, морски дарове. Има много разновидности на такива ястия, те се различават в зависимост от метода на приготвяне.

Нигири суши

Нигири суши, или нигиризуши, е малка бучка ориз с малко парче риба, поставено отгоре. Освен това цялата тази структура е превързана с тънка ивица нори.

Гункан маки

Суши gunkan-maki се нарича още gunkans, gunkanmaki или лодки. Те имат овална форма, са рамкирани с ивица нори по целия периметър, пълнежът е закрепен отгоре, най-често оризът е с рибен хайвер. Но има и други вариации.

Oshizushi

Osizushi е името на пресованото суши, което се сервира под формата на красиви пръчици. Те се правят с помощта на специални дървени устройства (osibako). С тези дървени пръчици пълнежът, оризът се подреждат на слоеве, след това компонентите се пресоват заедно, нарязват се на малки парченца. Особено вкусно ястие с добавка на змиорка.

Инари суши

Inarizushi е ястие, приготвено под формата на малки торбички с пържено тофу. Те се пълнят с ориз, друг пълнеж (най-често съставките са зелен фасул, гобос).

Тираси зуши

Тиразизуши е прост сорт. Съставките са ситно нарязани, леко пържени, смесени. Ястието се допълва от резенчета тофу, сусамово семе, мариновани джинджифил, соев сос, подредени в чиния.

Знаейки какви са видовете суши, можете да изберете доставка на суши от foodpanda и да се насладите на отличен вкус.