Обзавеждането на дома е акт на творчество и вдъхновение, които съпътстват всички новодомци. Едва ли има нещо по-стимулиращо и носещо добро настроение от добиването с ново жилище и последващите етапи на неговото обзавеждане. Именно затова решихме в днешната статия да открехнем завесата към света на интериора и да снабдим нашите читатели с няколко насоки, за които вярваме, че неимоверно много ще помогнат при встъпителните етапи от дизайна на новото жилище.

Откъде да започнем, стартирайки домашния интериор?

Факт е, че банята и кухнята са вероятно помещенията, които изискват инициативност и готовност още при първите етапи на осъществяването на ремонтните и обзавеждащи дейности. Не бихме могли да живеем пълноценно в жилище, което е лишено от тези две стаи. Кухнята си използваме ежедневно за приготвяне на храна и напитки, а банята ни е категорично необходима за поддържането на добри и редовни хигиенни навици. Ако трябва да ви посъветваме откъде да започнете, то именно банята, санитарният възел и кухнята биха били вашите опорни стартиращи точки.

Необходимо ли е да разглеждаме апартамента си в неговата цялост?

Независимо дали ще ремонтирате и обзавеждате апартамента си наведнъж, или ще изберете вариант, в който поетапно ще напредвате във времето, то специалистите и интериорните дизайнери съветват да помислите за обзавеждането на жилището си в неговата цялост. Така ще съумеете да опазите една сходна и хомогенна интериорна линия, която да следвате през цялото време, докато траят ремонтните дейности.

Безспорно предварителното планиране на стиловата насоченост ще ви е от полза – така, независимо колко се проточи ремонтът, винаги в съзнанието си ще държите общата картина. Така ще избегнете риска от разполагането със стаи, които нямат нищо общо една с друга. Белег на изисканост, вкус и естетична визия е хомогенността в едно жилище. Ето защо е повече от добра идея предварително да нахвърляте няколко идеи относно това как биха изглеждали всичките ви стаи, на какви интериорни стилове бихте заложили, както и какви биха били мебелите, на които ще спрете избора си. Така, когато дойде време за ремонтиране и на следващата стая, ще имате добра и ясна идея откъде да започнете и какъв ще е крайният вариант, който търсите. Добра идея е и да прибегнете до консултация с дизайнер или интериорен експерт – богатият им опит ще им позволи да ви дадат ценни насоки и идеи, които със сигурност ще ви бъдат от полза. Друга добра стратегия при предстоящи ремонтни дейности е да разгледате интериорни каталози – те също биват страхотна отправна точка за вдъхновение.