Кухнята е любимото ни място от дома! Там се случват кулинарните чудеса, там се събираме около масата, за да похапваме вкусотии, там и често прекарваме време в приятни и задушевни разговори.

Ето защо едва ли има домакиня, която да не желае именно нейната кухня да блести със завидно очарование – всяка дама желае това помещение да я представя като една достойна образцова домакиня, на която всеки ще завиди. Затова и днес решихме да обърнем внимание на някои елементи от кухнята, които са особено важни за цялостното излъчване на помещението.

Акцентирайте повече внимание на вашите кухненски шкафове

Именно те са онова, което прави най-силно впечатление и задава тона на цялото помещение. Подберете внимателно дръжките, които ще монтирате на тях – те със сигурност ще зададат тона на цялостния дизайн на кухнята. Ако гоните семпла и изчистена визия, то заложете на неутрални, опростени модели дръжки. Ако пък целите разкош, пищност и ретро усещане, изберете си златисти дръжки с различни орнаменти например. Тенденциите показват, че и двата стила се приемат еднакво добре и имат хиляди поддръжници.

Що се отнася до аксесоарите в кухнята, там наистина бихте могли да развихрите въображението си. Не пропускайте да украсите помещението си с най-различни видове декорации – стилната и добре изглеждаща кухня не означава лишена от аксесоари. Подходящи такива за тази стая са всички, които по някакъв начин стимулират апетита – наредете чаши, които сте си закупили като спомен от някое пътешествие, или пък саксии със свежи подправки, които отглеждате в домашни условия. Особен уют придават и възглавниците, които бихте могли да сложите по столовете в трапезарията си, особено ако тя „влиза“ в състава на кухнята ви.

Друга идея, която бихте могли да включите в дизайна на кухнята си, е монтирането на стенни лавици, на които да изградите домашната си кулинарна библиотека. Пазарът изобилства от готварски книги, които вероятно бихте искали да притежавате. Ако пък сте почитатели на ръчно-изработените вещи, то бихте могли и сами да си съставите такава книга – колекционирайте любимити си рецепти и ги удостоете със собствена книга-тефтер, която да разположите на видно място в кухнята си.

Не забравяйте и за картините, особено онези, които илюстрират нещо кулинарно – много предпочитани са всички изображения на кафе и чай, например. Така още с влизането в помещението, ще се зареждате положително и няма да имате търпение да приготвите по нещо вкусно за вас и за останалите членове от семейството си.